de här bakade jag och moster i sätila
Jag ska iaf lägga upp va vi bakade nu i helgen!:)
typ så gjorde man.
vårat vetebröd var som en kringla inte som ett bröd.

snickers kaka:
Ingredienser 1½ dl strösocker 1½ dl ljus sirap 8 dl cornflakes 200 g jordnötssmör 200 g blockchoklad |
|
Portioner: ca 35 st. Tillagningstid: |
|
Tillagning Koka ihop socker och sirap. Blanda cornflakes och jordnötssmör i en bunke. Häll över sockerblandningen och rör om ordentligt. Bred ut massan till önskad tjocklek på en plåt med bakplåtspapper. Smält blockchokladen i vattenbad (micro går också tror jag). Bred chokladen över kakan och låt stelna. Skär i bitar. |

bärrutor:
ngredienser (35 portioner/st.)
200 gram | smör eller margarin |
6 dl | strösocker |
4 st | ägg |
6 dl | vetemjöl |
1 tsk | vaniljsocker |
0,5 liter | bär ca. 250 gram |
Gör så här
- Klä en långpanna med bakplåtspapper (ca. 30x40 cm)
- Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite.
- Rör ner socker, ägg, mjöl, vaniljsocker i smöret och rör om till en slät smet.
- Bred ut smeten i långpannan.
- Fördela bären på smeten. TIPS! Jag blandar gärna bär efter tillgång. I min kaka finns oftast flera olika bär ex. hjortron, hallon, jordgubbar, blåbär, röda vinbär.
- Grädda mitt i ugn 175 grader i ca. 25-30 minuter, tills kakan fått lite färg, pröva med sticka om den är klar.
- Dra kakan med bakplåtspappret över till en vanlig plåt och lägg långpannan över kakan. Låt den kallna så här.
- Skär i bitar.
vi gjorde med röda vinbär! Den blev hur god som helst!

- TILL VETEDEGEN:
- 150 gram smör eller margarin (1,5 dl flytande margarin), rumsvarmt
- 50 gram färsk jäst eller ett pkt torkad jäst
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 dl socker eller baksirap
- 15 dl vetemjöl eller vetemjölspecial
- 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
- PENSLING: 1 uppvispat ägg eller lite mjölk
- GARNERING: 0,5 dl hackade nötter som flagad mandel, hasselnötter, pistage
- Värm mjölken i en kastrull till 37 grader, fingervarmt.
- Blanda jäst och degvätska:
- MED FÄRSK JÄST: Smula ner jästen i en stor bakbunke och ta någon dl av degvätskan (obs degvätskan får ej vara varmare än fingervarm ca 40 grader för då dör jästen). Bland ut jästen i vätskan först med någon msk av sockret tills jästen löst sig. När jästen löst sig tillsätter du resten av den fingervarma degvätskan och rör runt.
- MED TORRJÄST: Blanda först torrjästen med mjölet (spara 2 dl till utbak) i en bunke.
- Blanda alla ingredienser: smör, degvätskan, socker, mjöl (spara 2 dl till utbak) och salt till en deg. Stöt kardemumma i en mortel och tillsätt det om du gillar kardemumma.
- Arbeta ihop vetedegen så att den nästan släpper från kanterna på bunken, ca 10 minuter, gärna i degblandare. Degen ska vara fast men ännu lite kladdig. Tillsätt ev. någon mer dl mjöl. 4. Jäs bulldegen under bakduk eller plastfilm i 30 minuter.
- Sätt på ugnen på 225 grader.
typ så gjorde man:P
P&k
xxxxx
Kommentarer
Trackback